De Helende Stem

Eén van mijn grote muzikale liefdes is het zingen en het begeleiden van koren en ensembles. Werken aan de ontwikkeling van de zangstem van kind tot volwassenheid, het beleven van samen zingen, van elkaar ontmoeten in een lied en daarmee dienstbaar zijn aan elkaar en anderen heeft een geweldige uitwerking op zowel de koorzanger als de luisteraar.

De afgelopen jaren heeft mijn verblijf in Egypte ervoor gezorgd dat ik in de tempels van Egypte  veelvuldig heb kunnen werken met De Helende Stem als een bijzonder mooi en subtiel instrument, met name in de prachtige en zo bijzondere Tempel van Sety I in Abydos. Een tempel die een belangrijke plek heeft in mijn hart.

Tempel van Sety I Abydos Egypte

Sety I Tempel Abydos Egypte

Wat ik met De Helende Stem bedoel wil ik graag aan u uitleggen.

De Helende Stem:

‘In de ogen zie je de ziel van de mens, in de stem hoor je de ziel van de mens’

Als we dit echt tot ons door laten dringen beseffen we hoe diep de uitwerking van een stem op onze ziel kan zijn.

Wie kent niet de zanger of zangeres wiens stem en lied zo diep in ons hart doordringt dat het bijna niet uit te leggen is waarom en wat zo diep in ons wordt aangeraakt.

Wie kent niet de uitwerking van de spreekstem op onze emotionele gemoedstoestand?

In den beginne was er het ‘Woord,’ was er de klank en was het de klank waaruit de schepping ontstond.

We weten van oude spirituele tradities zoals de Tibetanen en de oude Egyptenaren dat klank en trillingen werden gebruikt als levitatie om de natuurwetten en zwaartekracht te beïnvloeden.

Werken met de stem is dan ook werken met de levende ziel en ons scheppend en creërend  vermogen.

Helend zingen:

Helend zingen is een vorm van zingen waarbij gebruik wordt gemaakt van onze zangstem om ons zelf genezend vermogen aan te spreken, te ontwikkelen en ons bewust te maken dat we  scheppende en creërende wezens zijn.

Helend zingen kan zich uiten in het zingen van boventonen, specifieke klanken, specifieke woorden, mantra’s en helende liederen.

De uitwerking van helend zingen op de mens is dat de trillingsfrequentie van ons lichaam wordt verhoogd wat een positieve invloed heeft op de werking van ons vegetatieve zenuwstelsel, onze hormoonhuishouding en ons immuunsysteem.

Helend zingen heeft een positieve invloed op ons fysieke gestel in zijn algemeenheid en op ons geestelijk, emotioneel en spiritueel welbevinden.

Het allermooiste van helend zingen is dat je altijd je eigen instrument tot je beschikking hebt, op ieder uur van de dag en op ieder moment dat je het nodig hebt.

Zevendaagse De Helende Stem 2019 – 2020 

Het komend seizoen bied ik De Helende Stem in losse workshop dagen aan. Ook is het mogelijk mij uit te nodigen om op locatie te komen om met De Helende Stem te werken.

De cursus is bedoeld voor iedereen die graag contact wil maken met het meest authentieke en persoonlijke instrument dat er bestaat, onze Stem. Een instrument dat altijd tot onze beschikking staat en we kunnen inzetten om een beter contact met ons zelf en de wereld om ons heen te krijgen.

Het is bedoeld voor diegenen die graag De Helende Stem in zich zelf willen leren kennen en in dit proces van ontdekken, nieuwe ervaringen en persoonlijke groei, ondersteuning zoeken.

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Er zijn vele manieren om je stem in te zetten die als De Helend Stem kan worden ervaren.

De workshop zal bestaan uit een klein deel theorie over de stem en de ademhaling maar richt zich vooral op de praktische ervaringen die zingen in ons zelf, in contact met de elementen in de natuur en in gelijkwaardigheid met anderen teweeg brengt.

Waar richten we ons op:

1. We introduceren ons zelf en schenken aandacht aan de anatomie en fysiologie van de stem en onze ademhaling.

2. We houden ons middels oefeningen en praktische opdrachten bezig met de vele manieren van het gebruik van onze stem, onze ademhaling en onze zangstem in verhouding tot onze ziel….

3. De kracht van het Woord in samenhang met het inzetten van onze stem. Wat doen liederen en liedteksten met ons. Zingen met de framedrum en andere instrumenten.

4. Het inzetten van stem improvisaties – het inzetten van bestaande liederen – het inzetten van klanken en intenties.

5. Boventoon zingen. Het tonen direct op het fysieke lichaam teneinde het helend vermogen van het lichaam te stimuleren.

6. Zingen vanuit je Ziel in de Natuur en vanuit je Natuur…….

7. Op een ontspannen manier presenteren we ons aan elkaar in een lied.

Aanvang 10:30 – 16:30 u Kosten voor een workshop dag zijn 100, – inclusief 21 % btw – Lunch – thee en koffie inbegrepen.

Om je alvast wat beter te leren kennen wordt bij inschrijving aan je gevraagd een korte vragenlijst te beantwoorden.

Stuur voor aanmelding of andere vragen een Email naar: gaia@tweakers.net:

Therapie & workshop:

Helend zingen is een methodiek die heel mooi ingezet kan worden om de Innerlijke kracht en Authenticiteit te leren aanspreken en te versterken. Het kan ingezet worden tijdens individuele sessies maar kan ook uitstekend als een groepsactiviteit worden aangeboden.

Retraite verblijf & Helend Zingen:

Er bestaat de mogelijkheid om als groep op onze ervaringsplek aan een driedaags zang retraite deel te nemen. Tijdens deze zang retraite bouwen we aan het bewustzijn van onze stem en wie wij daarin zijn.

‘In de ogen zie je de Ziel van de Mens, in de Stem hoor je de Ziel van de Mens’.

Het lichaam is de Tempel waarin  onze Ziel woont. Met onze stem kunnen we bevrijden dat wat opgesloten zit in onszelf. Openen we de kamers waarvan we dachten dat de sleutel zoek was geraakt. Zetten we de ramen open en ruimen we op. Creëren we een nieuwe Ruimte in ons zelf.

Er wordt gewerkt met de stem in al haar facetten en mogelijkheden maar er wordt ook rekening gehouden met de specifieke wensen van de groep. Zie ook de pagina Retraite & Workshops

Kosten all in voor een zang retraite verblijf zijn € 425, – p.p. incl. 21 % btw.

Verslag van een Workshop Helend Zingen:

‘Heel mijn Ziel ik heel in mij, is de kracht van het Woord ons gegeven.

Heel mijn Ziel ik heel in mij, is het Woord dat ook mij is gegeven.’

Het was zo fijn en zo helend om tijdens de workshopdag Helend Zingen op 14 juni met elkaar de energie en de sacrale sfeer op te bouwen. De oeroude – archetypische energieën van Isis, Nefhtys, Hathor en Osiris als bescherming, voeding en eeuwig transformerend leven in ons en om ons heen te ervaren. Energieën die de dag ervoor, tijdens de voorbereiding, al voelbaar aanwezig waren, net als ik in blijde afwachting…. Het was fijn te voelen dat de poorten van bewustzijn zich in ons mochten openen en we konden ervaren dat deze oeroude kennis nog steeds als een blauwdruk in ons aanwezig is en we ons bewust werden dat wij creërende en scheppende wezens zijn en onze klanken, trillingen en liederen zich als vanzelf afstemden op elkaars zielen, gelijk een natuurwet …. vanuit onze eigen schepping, ons eigen Woord …….en zo heelden wij ons zelf en elkaar met de scheppende klanken, trillingen en liederen met helende woorden….…met dank aan de deelnemers dat zij dit wilden ontvangen. We waren voor elkaars Zielen van wezenlijk belang………!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Enkele opmerkingen van de deelnemers:

‘ Wat ben ik blij dat ik er gisteren was. Ik heb je kracht gezien, je zorgvuldige aandacht. Meteen al bij binnenkomst voelde ik de sacrale sfeer in hoe je gekleed was en de prachtige kring die je voor ons had gemaakt. Het was perfect. Dit ben jij, dit moet je blijven doen, waar dan ook! In Ruurlo, Wales, Egypte.

Ik ben nog meer onder de indruk geraakt van jouw kunnen, zoveel kennis, talent om veel instrumenten te bespelen, componeren van liedjes. En natuurlijk de gave om dit alles in de juiste sfeer te laten komen. ‘

  ‘De pijn in mijn been is bijna weg! Ik heb gisteren nog zelf wat ‘getoond’ en ik heb voetreflextherapie gedaan. Er zat op mijn voet een gemene zere plek, die de verbinding met mijn rug geeft. Door te drukken en te masseren is dit in mijn rug beter geworden. Ik had vanmorgen alleen een flinke rode plek op mijn voet! Ik kon dus gelijk mijzelf verder als proefkonijn gebruiken en met succes!

‘Een heerlijke workshop Helend Zingen gevolgd bij Yvon. Ik reed met een feestelijk warm gevoel naar huis en geniet nog na…….’

Opleiding:

1987 koordirectie amateurs – 1999 – 2002: Opleiding Adem – Stem  – Boventonen bij Borg Diem Groeneveld http://www.boventonen.nl – 25 jaar koordirectie.