Afrikaans Djembé

Afrikaans djembé

Wie kent niet de Afrikaanse djembé, de traditionele Afrikaanse trommels die eind jaren tachtig zijn opwachting maakte in de Westerse wereld en sindsdien zo populair zijn dat ze niet meer weg te denken zijn in de Westerse muziekwereld.

In het volgende filmpje is zo prachtig te zien hoe ritme alom aanwezig is in het dagelijks leven van de Afrikaanse Baro mensen van de Malinke tribes.

FOLI (there is no movement without rhythm) original version by Thomas Roebers and Floris Leeuwenberg
Dedicated to the people of Baro. Please share. Life has a rhythm, it’s constantly moving. The word for rhythm ( used by the Malinke tribes ) is FOLI. It is a  a word that encompasses so much more than drumming,…

 

De Afrikaanse djembé, een heerlijk toegankelijk instrument voor jong en oud waar ritme en structuur de basis vormen en dat naadloos aansluit als we spreken over fysieke beleving in muziek.

In zijn éénvoud een instrument dat op vele manieren inzetbaar is. Het spelen met de handen van de verschillende ritmes zorgt ervoor dat linker en rechter hersenhelft op natuurlijke wijze worden gestimuleerd.

Het spelen en werken met de handen zorgen ervoor dat opgeslagen energie in ons systeem en lichaam op spelenderwijze kan worden afgevoerd. Menig djembé speler heeft de ervaring dat hij/zij vermoeid van een dag werken naar de les kwam en volkomen opgeladen en fris weer naar huis ging.

Het is kortom een dynamisch instrument en bij uitstek een groepsinstrument. Het is als workshop uitermate geschikt om in te zetten bij teambuilding activiteiten en teamuitjes, familie feestjes, kinderpartijtjes en vriendengroepen.

Op scholen is het een uitermate geschikt instrument om als workshop aan te bieden als aanvulling op het thematisch werken over het continent Afrika.

Workshops Afrikaans djembé worden gegeven in mijn praktijkruimte maar ik kan ook naar uw locatie komen.

De kosten voor een djembé workshop voor 15 deelnemers van 1,5 uur zijn € 181,50 inc. BTW als het in mijn praktijkruimte wordt gegeven en € 200, – inc. BTW als ik naar uw locatie moet komen.

Een workshop voor 20 deelnemers op locatie kost € 260, – incl. BTW.

De kosten voor een kinder djembé workshop van een uur zijn € 75, – als het in mijn praktijk wordt gegeven en € 110, – als ik naar uw locatie moet komen.

Afrikaans Djembé Cursus seizoen: 2019 – 2020

Op donderdagavond 5 september 2019 start in mijn praktijk de nieuwe beginnerscursus Afrikaans djembé. De cursus bestaat uit twee reeksen van dertien lessen. De lessen beginnen om 19:15 u. en duren tot 20:15 u. De kosten zijn € 130,-  per reeks van dertien lessen. Djembé’s zijn aanwezig. Niet bijgewoonde lessen kunnen helaas niet ingehaald worden.

Eerste reeks van dertien lessen:

Data 2019: September: 5 – 12 – 19 – 26 – Oktober: 3 – November: 7 – 14 – 21 – 28 – December: 12 – 19 – januari 2020: 9 – 16.  

Tweede reeks van dertien lessen: 

Data 2020: Januari:  23 – Maart: 5 – 12 – 19 April: 23 – 30 Mei: 7 – 14 – 28 – Juni: 4 – 11 – 18 – 25 

Djembé groep Tiriba:

Op donderdagavond maakt djembé groep Tiriba altijd gebruik van de praktijkruimte. Er bestaat de mogelijkheid om lid te worden van deze spelers groep en wekelijks djembé lessen te volgen.

De kosten zijn € 100, – voor tien lessen. Het is mogelijk om tijdens de lessen een djembé te huren. Dit is in het lesgeld reeds opgenomen.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Framedrum

Net zoals de Afrikaanse djembé is ook de framedrum een groepsinstrument. Een framedrum is een drum waarvan het vel gespannen is op een smal frame. De diameter van de framedrum bepaalt de toonhoogte. Hoe groter de diameter, hoe lager de toon.framedrum 5

Is de Afrikaanse djembé vooral een dynamisch en naar buiten gericht instrument, de framedrum vraagt om meer subtiliteit en is veel ingetogener.

Wordt in veel Afrikaanse landen de Afrikaanse djembé uitsluitend bespeeld door de man, de framedrum is altijd een drum geweest die juist door vrouwen werd bespeeld.

Veelal wordt het frame drumspel gecombineerd met dans – zang en beweging.

De kosten voor een framedrum workshop van 1,5 uur zijn € 100, – als het in mijn praktijk wordt gegeven en € 125, – als ik naar uw locatie moet komen.

Stuur voor meer informatie, vragen of aanmelding uw Email naar: gaia@tweakers.net:

Opleiding:

Met dank aan master djembé speler Kaloga Traore die mij van 1997 tot 2009 heeft geïnitieerd in het djembéspel.